Expositie “Iets van mijn wereld en iets van onze wereld” door kunstenaars Shawky en Esmat | Vrijdag 30 juni 2017

Een expositie die door middel van kunst de brug tussen twee culturen slaat

Op vrijdag 30 juni van 17:00 uur tot 20:00 uur vindt er in kunst en cultuurgebouw Tugela85 in Amsterdam Oost de feestelijke opening plaats van de expositie “Iets van mijn wereld en iets van onze wereld”.

De expositie naar het werk van onder andere Shawky Ezzat en Esmat Dawestashy, beide kunstenaars met Egyptische roots, slaat een brug tussen twee culturen en is onderdeel van een educatief programma in samenwerking met openbare basisschool “de Linnaeusschool”.

Het beroemde schilderij “Nederlandse spreekwoorden” (Pieter Breugel, 1559) heeft de afgelopen weken het uitgangspunt en de inspiratie gevormd voor het onderzoek naar de twee culturen: de Nederlandse en de Arabische. In de studio van het AGA-LAB (Amsterdam Grafisch Atelier) onderzochten de twee kunstenaars hun eigen visuele en artistieke visie op het schilderij. Aan de hand van deze uitkomsten legde Shawky de basisschoolleerlingen de inhoud van het schilderij uit en leidde hij ze rond in de Pretoriusstraat. Tijdens deze rondleiding motiveerde hij de leerlingen tot het zoeken naar hun eigen kunstzinnige inspiratie met als doel het maken van eigen kunst gebaseerd op oude en nieuwe spreekwoorden. Het resultaat: een prachtige expositie met in totaal honderd werken!

De feestelijke opening van de expositie zal plaatsvinden in Tugela85, maar de vele werken zullen te bewonderen zijn op diverse plekken in Amsterdam Oost. Zo zullen er werken hangen in het Tugelahuis, de Linnaeusschool en de Openbare Bibliotheek aan de Linnaeusstraat. Ook winkeliers in de Pretoriusstraat stelde hun winkels open om de expositie een podium te geven. Deelnemende winkeliers zijn Rodayna Wassalon, Nadia Bos, Rum Baba bakerij, Kapsalon Kisami, Ortecht Sateliet, Slagerij Poldervaart en Restaurant Meram restaurant.

Wilt u ook (gratis!) cultuur snuiven in eigen buurt en zien hoe spreekwoorden en culturen leidde tot zeer diverse werken van zowel ervaren kunstenaars als jonge kunstenaars in spé? Mis de opening dan niet en/of bezoek de expositie!

30 juni Opening in Tugela85 (expo t/m 2 juli), Tugelaweg 85, 1091 VN Amsterdam

30 juni t/m 14 juli Winkels in de Pretoriusstraat + het Tugelahuis

3 juli t/m 14 juli Openbare Bibliotheek Amsterdam Linnaeusstraat 44, 1092 CL Amsterdam